Бразильський горіх – безумовний лідер із концентрації селену. Усього 1 ядерце містить 100% денної норми цього мікроелемента, а 100 г продукту можуть подарувати організму відразу 1917 мг, або 3485% норми. Селен відповідає за здоров'я імунної системи та функціонування щитовидної залози, знижує ризик запалення, захворювань коронарної артерії, цирозу печінки та раку. Не слід відразу вживати багато бразильських каштанів. У великих дозах селен - отрута, але в малих дозах це важливий фактор антиокислювальних ферментів. Інакше кажучи, він формує антиоксидантний щит організму проти вільних радикалів. Очищені бразильські горішки містять олеїнову та пальмітолеїнову кислоти, які знижують рівень «поганого» холестерину та збільшують концентрацію «хорошого» холестерину в крові. Без клейковини Так само як мигдаль або кедрові горіхи, бразильські горіхи не містять клейковину. Це важливий момент для людей, які страждають на непереносимість клейковини. Найчастіше така непереносимість виявляється у вигляді харчової алергії на пшеницю та розладів травлення. Бразильські горішки – вкрай поживна та безпечна альтернатива пшениці, якщо ви, звичайно, не маєте наміру їсти їх жменями. Шкідливість та протипоказання Алергія на горіхи – проблема цілком реальна. Від неї страждає багато хто. Бразильські горіхи теж можуть спричинити алергічні реакції серед особливо чутливих людей. Перші ознаки: свербіж шкіри і прищики. У важких випадках можливий анафілактичний шок, труднощі з диханням, біль у животі, блювання та діарея. Особливо небезпечним є вживання бразильських горіхів для тих, хто вже страждає від алергії на горіхи або деякі фрукти. До групи ризику входять манго, кешью та фісташки. Якщо у вас є алергія на один із цих продуктів, утримайтеся від вживання горіхів в їжу та олії зовнішньо. Ще одна небезпека пов'язана з токсичністю селену, що міститься в бразильських каштанах. Захоплення цими горішками загрожує такими порушеннями: нудотою, блюванням, зубним карієсом, випаданням волосся, невропатичними болями, дерматитом, неприємним запахом з рота та ін.