Гомогенізатор К5-ОГА-1,25 призначений для дроблення та рівномірного розподілу жирових кульок у молоці та рідких молочних продуктів, а також у сумішах для мороженого. Цей гомогенізатор застосовується у технологічних лініях підприємств для обробки молока та молочних продуктів.
Основні технічні характеристики
Характеристика Гомогенізатор К5-ОДА-1,25
Продуктивність (л/рік) 1200
Робочий тиск гомогенізації (кгс/см2) трохи більше 200
Температура продукту, що надходитиме на гомогенізацію, (Сº) 60...85
Потужність електродвигуна (кВт) 10
Частота обертання колінчастого валу (об/хв) 338
Кількість плунжерів 3
Хід плунжера (мм) 40
Кількість ступенів гомогенізації 2
Габаритні розміри (мм) 965*930*1400
Маса (кг) 850
Пристрій та робота гомогенізатора К5-ОГА-1,25
Гомогенізатор складається з наступних основних вузлів:
- кривошипно-шатунного механізму
- блоку плунжерного, з гомогенізуючою та манометричною головками, та запобіжним клапаном
- станини з електродвигуном та пристроєм для натягу ременів
За принципом дії гомогенізатор К5-ОГА-1,25 є триплунжерним насосом високого тиску з гомогенізуючою головкою
Привід насоса походить від електродвигуна за допомогою клинопасової передачі.
Молоко, молочний продукт надходити трубопроводами самопливом або за допомогою насоса у всмоктуючий канал. З робочої порожнини блоку продукт під тиском до 200 кгс/см2 подається через нагнітальний канал у гомогенізуючу головку і з великою швидкістю проходить через кільцевий зазор, що утворюється між притертими поверхнями гомогенізуючого клапана та його сідлом. У цьому відбувається дисперсування жирової фази продукту. Надалі продукт із гомогенізуючої головки через патрубок направляється трубопроводом на подальшу обробку або зберігання.