ПРИМА УНАВИ
Сорт озимої твердої пшениці
Оригінатор: СТОВ «Перемога»
Метод створення: шляхом об’єднання морфологічно однорідних ліній, відібраних з гібридної популяції Харківська 23 яра/Леукурум 1963, озима тверда пшениця міжродового походження.
Апробаційні ознаки: різновид гордеіформе. Колос неопушений, остистий, червоний, призматичної форми, середньої довжини (8 – 9 см). Остюки жорсткі, зазублені, світло-червоні. Колоскова луска видовжена. Зубець короткий, середньо зігнутий. Плече піднесене, вузьке. Зерно янтарне, крупних розмірів, маса 1000 зерен 45 – 53 г.
Біологічні особливості: відноситься до степової екологічної групи. Висота рослин 85 – 95 см. Сорт середньостиглий. Зимо-морозостійкість вище середньої – середня. Посухостійкість та стійкість до вилягання високі. Має високу стійкість до різних видів сажки, септоріозу (8 – 9 балів), іржі та борошнистої роси (7 балів), середньо сприйнятливий до фузаріозу.
Господарські ознаки: потенційна урожайність висока 10,5 – 11,5 т/га.
Якість зерна: макаронно-круп’яні якості добрі. Натура зерна 790 – 820 г/л. Вміст сирої клейковини 34 – 38, білку 14,8 – 17,5 %. Загальна оцінка макаронних виробів 4,0 – 4,8 балів.
Агротехнічні вимоги: розміщувати по попередниках пар, багаторічні трави, горох. Строки сівби – начало оптимальних строків посіву озимої пшениці для зони. Норма висіву 5,0 млн схожих зерен.