Псілліум (psyllium), ісфагула (ispaghula), іспагол (ispaghol), - це висівки насіння подорожника блошиного (plantago psyllium L.).
Псілліум майже не володіє власним смаком і на 80-85% складається з клетчакі, ніж він і цінний. Особливо тому що здебільшого (71%) це т. Зв. Розчинна клітковина, яка служить відмінною їжею для корисної мікрофлори кишечника. Для порівняння - популярні вівсяні і пшеничні висівки містять лише 10-15% клітковини, причому лише 5% розчинної. Особливо псілліум корисний для тих, хто дотримується LCHF-методу, адже, переходячи на низкоуглеводную їжу, багато недобирають розчинної клітковини, а це може призводити до розладів роботи кишечника.
У псілліума практично немає засвоюваних вуглеводів, і це його знову вигідно відрізняє від вівсяних висівок, в яких вуглеводів більше 62 відсотків. Головне кулінарне властивість псілліума, що робить його ключовим компонентом низьковуглеводній і безглютенової випічки - це його здатність вбирати вологу і перетворюватися в гелеобразную масу. Один грам чистої борошна псілліума вбирає 45 мілілітрів води.