Сочевиця — це рослина, що належить до сімейства Бобових, тому не дивно, що багато її властивості порівнянні з характеристиками тієї ж квасолі.
Однак не варто забувати і про відмінності, що є між ними. Так що перед вживанням краще ознайомитися з особливостями цього продукту більш уважно.
Важливо! Сочевиця вважається екологічно чистим продуктом, оскільки в процесі росту не накопичує в собі ніяких шкідливих компонентів. Тобто, навіть зібрана щодо забруднених районах, вона не розгубить своїх корисних властивостей.
З вітамінів в червоній різновиди рослини містяться представники групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), А, РР, бета-каротин.
Чим відрізняється червона сочевиця від зеленої
Обидва варіанти підходять для використання в кулінарії, от тільки готують з них різні страви: червона більше використовується для створення гарнірів, а зелена — для салатів і супів (питання про те, який варіант краще, в цьому випадку не виникає).
Серед основних відмінних характеристик червоної та зеленої сочевиці можна виділити:
Час приготування. За 15-20 хвилин червоні боби вже повністю готові, хоч і зберігають певну твердість оболонки. Ніякого замочування не потрібно, чого не скажеш про зеленому продукті.
Стан в готовому вигляді. Червона різновид швидше розварюється, а зелена навіть при тривалому проваривании (до півгодини) на невеликому вогні не розварюється і зберігає свою форму.
Смакові характеристики. Зелена сочевиця більш пряна, з яскравим смаком, а от смак червоної можна порівняти з класичним м’яким горохом.
Дізнайтеся більше про корисні і шкідливі властивості таких бобових, як горох, квасоля, маш, соя, нут, тамаринд.
Беручи до уваги кулінарні уподобання та особливості здоров’я кожного споживача, можна по черзі готувати страви з тієї та іншої різновиди, не думаючи над тим, яка з них виявиться корисніше.
Корисні властивості для організму
Перш ніж братися за кулінарне творчість із застосуванням сочевиці, варто дізнатися, чим саме вона корисна для людського організму.
Список її позитивних властивостей немаленький, але до основних слід віднести такі:
зниження холестерину в крові (ймовірність розвитку серцево-судинних проблем і інсульту зводиться до мінімуму);
поповнення запасів фолієвої кислоти та магнію;
оптимізація роботи травної системи (присутні у складі харчові волокна допомагають попередити запори та інші розлади травної системи);
нормалізація рівня цукру в крові і затримка вуглеводів (особливо це важливо для людей, які страждають від цукрового діабету і гіпоглікемії);
поповнення протеїнових запасів організму (за вмістом цієї речовини червона сочевиця займає третє місце, відразу після бобових культур і горіхів, і відмінно підходить для вживання вегетаріанцями);
підвищення життєвої енергії і сил організму (за рахунок волокнистої структури, боби описаного рослини здатні тривалий час зберігати енергетичні запаси, а присутнє в складі залізо сприяє транспортування кисню по тканинах організму, тим самим покращуючи його енергопостачання);
зниження маси тіла (незважаючи на швидке насичення, червона сочевиця містить в собі дуже мало калорій, завдяки чому позитивно позначається на фігурі).
Відео: корисні властивості сочевиці
Всі ці властивості будуть однаково корисними як для чоловіків, так...