Сода каустична – хімічна сполука, яка використовується в різних галузях промисловості.
Сода каустична, також відома як гідроксид натрію, є неорганічною речовиною білого кольору з кристалічною структурою . Він демонструє сильні гігроскопічні властивості і в поєднанні з вуглекислим газом у повітрі легко утворює карбонат натрію. Щоб уникнути вбирання вологи з навколишнього середовища, каустичну соду необхідно зберігати в щільно закритих посудинах або спеціальних пакетах. Гідроксид натрію характеризується надзвичайно високою розчинністю у воді, з якою він реагує, виділяючи велику кількість тепла, таким чином утворюючи висококаустичний луг натрію . Водний розчин каустичної соди не горить і не має запаху, а також виявляє високу корозійну активність до металів, особливо у присутності вологи. Гідроксид натрію є надзвичайно небезпечною речовиною, і слід мати на увазі, що слід бути дуже обережним у його присутності . Пари каустичної соди викликають біль і сльозотечу, а також подразнюють слизову оболонку носа і горла, в результаті чого виникає сильне печіння. При попаданні на шкіру каустична сода викликає хімічні опіки, які при тривалому впливі можуть навіть викликати некроз клітин. Тому, щоб забезпечити належний захист, необхідно використовувати відповідні засоби індивідуального захисту, такі як латексні рукавички, маски для обличчя та спеціальний одяг і взуття.
Каустична сода також широко використовується в господарствах . Завдяки своїм миючим властивостям відмінно працює як дезінфікуючий засіб, призначений для чищення стаєнь, хлівів, свинарників і курятників. Каустична сода також надзвичайно популярна серед бджолярів. Ретельне очищення поверхні вулика досягається нанесенням невеликого відсотка содового лугу, нанесеного пензлем. При інкубації гідроксид натрію використовують для боротьби з хворобами плодових дерев і для захисту виноградних лоз. У пивоварінні содовий луг використовується для очищення ферментерів пива. Це забезпечує не тільки ідеальну дезінфекцію поверхні, але й дозволяє швидко видалити залишки бруду з різних інструментів і резервуарів, які використовуються на пивоварнях. Крім того, для збереження оливки замочують у розчині каустичної соди.