Майже всі системи та органи людського організму схильні до цілющого впливу родзинок. Цей сухофрукт застосовується як проти недокрів'я, від лихоманки, при порушеннях травлення, при хворобах серця та нирок. Також ізюм буде корисним людям при випаданні волосся. Родзинки корисні при вагітності жінкам, у яких низький гемоглобін і дефіцит заліза. Нестача заліза та малий вміст гемоглобіну в крові погано позначається на харчуванні та розвитку плода. Родзинки та курага прекрасне поєднання, яке значно підвищує вміст заліза в організмі при вагітності. Потреба кальцію при вагітності подвоюється, а родзинки це також чудове джерело цієї мінеральної речовини. Мами, які годують грудьми своїх малюків, можуть посилити приплив молока та покращити лактацію, включивши у своє меню страви із вмістом родзинок. Серцево-судинна система дуже прихильно відгукується на вживання ізюму, високий вміст калію та магнію зміцнює міокард, покращує провідність імпульсів та налагоджує скорочувальну роботу серця. Ізюм значно зменшує набряки та знижує артеріальний тиск. Олеанолева кислота в родзинках – чудовий антиоксидант і виступає в ролі подавлювача бактерій, тому родзинки широко використовуються за наявності стоматологічних проблем. Родзинки використовують і при захворюваннях дихальних шляхів як протикашльовий засіб, а також при лікуванні бронхіту, пневмонії, фарингіті. Благотворно впливає родзинки на шкірний покрив, подрібнені ягоди у вигляді кашки прикладають до фурункулів, використовують при лікуванні лишаю. Корисні властивості родзинок очевидні, одна не варто забувати, що високий вміст цукрів робить цей продукт висококалорійним – 270-300 Ккал на 100 г родзинок, тому зловживати цими сухофруктами не варто. Не рекомендовано вживати родзинки людям, які страждають на ожиріння, цукровий діабет, виразкові ураження гастродуоденальної області. Незважаючи на високу енергетичну цінність, родзинки високо цінуються як дієтичний продукт. Люди, які дотримуються дієти і намагаються скинути зайві кілограми також використовують родзинки. Затяті «дієтники» стверджують, що достатньо взято в рот родзинку та розсмоктувати її протягом 10-15 хвилин, щоб наситити організм і потрібними речовинами та поживними елементами, при цьому кількість калорій буде найменшою.