Призначені для переробки пшениці, ячменю, кукурудзи, гороху, полби, спельти, проса на харчові крупи або для виробництва комбікормів.
Опис технологічних операцій крупорушками базової комплектації:
1. Уловлювання металодомішок у приймальному бункері.
2. Подрібнення зернової сировини у подрібнювачі.
3. Ступінь подрібнення зерна залежить від форми та розмірів отворів змінного циліндричного решета, що встановлюється в подрібнювачі.
4. Відбір на першій секції розсіву борошна із подрібненої зернової сировини відразу після виходу його з подрібнювача до системи аспірації дозволяє різко знизити вміст борошняного пилу в повітрі та отримати чисте борошно без дерти. При встановленні для відбору борошна сита з дрібнішими розмірами осередків при переробці кукурудзи виходить - мамалига, при переробці попередньо лущеної пшениці - борошно грубого помелу.
5. Втрати борошна мінімальні, оскільки вона практично не потрапляє в систему аспірації і тому не знаходиться в легкому смітті-дерті і мінімально виноситься в атмосферу.
6. Роботу аспірації можна оперативно регулювати, аналізуючи склад легких відходів, що постійно висипаються з циклону-розвантажувача. Це запобігає віднесенню хорошої крупи у відходи.
7. Друга секція розсіву, куди потрапляє після аспіратора відвіяна крупа, має два два знімні сити які ділять її на три фракції, тому при необхідності прибравши одне або два сита можна отримати дві або одну фракцію.
8. Сита на розсіві плетені із сталевого дроту, а не з пробивних решіт. Це збільшує їх просіюючі здібності так як у них "живого перерізу" вдвічі більше, ніж у останніх.
9. Решета на розсіві одні й самі для всіх трьох перероблюваних культур.
Зерно, що переробляється, повинно бути попередньо очищене від дрібного насіння трав так як якщо це не зробити то їх надалі неможливо нічим буде відокремити їх від отриманих круп.
Ячмінь на відміну від пшениці або кукурудзи перед переробкою бажано приголомшити (зняти квіткову оболонку) щоб зменшити кількість дерті.
Але можна і не лущити, проте тоді через велику кількість легких відходів потрібно буде ячну крупу пропускати через систему аспірації не менше двох разів або зменшити продуктивність крупорушок або встановлювати додаткову аспірацію кожної фракції.
Додаткові комплектації:
- Це змінні додаткові елементи, що дозволяють розширити можливості базових крупорушок.
Технічні характеристики:
Продуктивність по пшениці, кг/год: 220
Продуктивність з кукурудзи, кг/год: 250
Продуктивність гороху, кг/год: 250
Продуктивність по полбі, спельті, кг/год: 200
Продуктивність по ячменю при попередньому лущенні, кг/год: 120
Лушпиння ячменю, пшениці, кг/год від: 100
Лушпиння проса, кг/год від: 80
Встановлена ??потужність електродвигунів, кВт/год: 6,8
Маса, кг: 230
Розміри у робочому стані, мм: 1850х980х1660
Розміри у транспортованому стані, мм: 1050х980х1620
Вихід подрібнених круп при переробці:
Пшениці до: 80%
Ячменя, до: 63%
Кукурудзи, до 74%
І він залежить від тривалості знаходження зерна у подрібнювачі.
Для збільшення частки виходу крупи та зменшення борошна:
- Використовуються циліндричні решітки з більшими отворами.
- Замінюється верхнє сито на другій половині секції для відбору недоподрібненого зерна для відправки його на повторне подрібнення.
Кількість фракцій круп при цьому зменшиться до двох. У разі необхідності зберегти одержання трьох фракцій круп, необхідно замовити розсівання з трьома змінними ситами у другій його секції.
Крупорушки Фермери 3м та 5м відрізняються між собою тільки продуктивністю. Принцип роботи та виконувані ними технологічні операції ідентичні.